[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
:: دوره 2، شماره 3 - ( زمستان 1391 ) ::
جلد 2 شماره 3 صفحات 25-14 برگشت به فهرست نسخه ها
مطالعه سلول‏های تولیدکننده لعاب (Mucous cells) در کپور ماهی پرورشی (Cyprinus carpio) و واکنش آنها در برابر فاکتورهای فیزیکی و شیمیائی
غلامرضا نورزاد، هادی دهقانی، مهناز باقرشیرودی*
چکیده:   (3268 مشاهده)
سلول‏های تولیدکننده لعاب در بخشی از اپیدرم کپور‌ماهی پرورشی (Cyprinus carpio) و تغییرات آنها در طول زمان پس از مرگ ماهی بررسی شد. همچنین رفتار این سلول‏ها در مقابل فاکتورهای خارجی مانند حرارت وآنتی‏اکسیدان‏های معدنی و آلی (بی‏سولفیت سدیم و هیدروکینون) و احتمال استفاده از این سلول‏ها به عنوان معرف و شاخص زمان مرگ ماهی و تشخص احتمالی شرایط فیزیکی و شیمیابی که ماهی در آن مرده، بررسی شد. ماهی‏های مورد مطالعه از مزارع پرورش ماهی واقع در نیشابور تهیه گردیدند و در زمان‏های مختلف نمونه‏هایی از بافت پوششی ماهی تهیه گردید و با استفاده از معرف‏های متفاوت و مورد استفاده در سیتوشیمی مانند پاس (PAS)، آلدئیدفوشین، کارمین و آبی‏متیلن، رنگ‏آمیزی شد. نتایج حاصل از تحقیق نشان دادند که با افزایش درجه‏حرارت و کاهش اکسیژن (در آب ساکن) سرعت نابودی سلول‏ها ی اپیدرمی افزایش می‏یابد. آخرین سلول‏ها بعد از حدود 130ساعت در اپیدرم در جریان آب تازه و حرارت 17 تا 18 درجه نابود می‏شوند. در دمای 25 درجه، سرعت نابودی آنها به دو برابر افزایش پیدا می‏کند. تزریق آنتی‏اکسیدان‏های به کار برده شده نه تنها تأثیری در افزایش مقاومت سلول‏ها نداشتند، بلکه مقاومت آنها را به شدت کاهش دادند به شکلی که پس از 90 ساعت، اندکی از سلول‏های لعابی باقی می‏ماند. به نظر می‏رسد که با توجه به نتایج کسب شده، روش بررسی سلول‏های تولیدکننده لعاب در اپیدرم ماهیان می‏تواند به‏عنوان یک شاخص برای تشخیص زمان مرگ ماهی مورد استفاده قرار گیرد در این میان، بهترین نتیجه را آلدئیدفوشین با فیکساتور بوئن ارائه می‏دهند.
واژه‌های کلیدی: سلول‏های لعابی، ماهی کپور، فلس ماهی، زمان مرگ
متن کامل [PDF 782 kb]   (748 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: ۱۳۹۳/۱۱/۷ | پذیرش: ۱۳۹۳/۱۱/۷ | انتشار: ۱۳۹۳/۱۱/۷
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA code


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Nourzad G, Dehghani H, Bagher Shiroodi M. The study of mucous cells in Cyprinus carpio reactions to physical and chemical factors. J. Aqu. Eco.. 2013; 2 (3) :25-14
URL: http://jae.hormozgan.ac.ir/article-1-105-fa.html

نورزاد غلامرضا، دهقانی هادی، باقرشیرودی مهناز. مطالعه سلول‏های تولیدکننده لعاب (Mucous cells) در کپور ماهی پرورشی (Cyprinus carpio) و واکنش آنها در برابر فاکتورهای فیزیکی و شیمیائی. مجله بوم شناسی آبزیان. 1391; 2 (3) :25-14

URL: http://jae.hormozgan.ac.ir/article-1-105-fa.html



دوره 2، شماره 3 - ( زمستان 1391 ) برگشت به فهرست نسخه ها
نشریه علمی بوم شناسی آبزیان Journal of Aquatic Ecology
Persian site map - English site map - Created in 0.05 seconds with 31 queries by YEKTAWEB 3731