دوره 9، شماره 3 - ( زمستان 1398 )                   جلد 9 شماره 3 صفحات 112-104 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


چکیده:   (2294 مشاهده)
سورفاکتانت‌های آنیونی با توجه به ویژگیهای مطلوبی که دارند به طور گسترده در بسیاری از زمینه های تکنولوژی و پژوهشی مورد استفاده قرار می‌گیرند و یکی از عوامل مهم در آلودگی منابع آب به شمار می‌روند. حضور غلظت‌های بالای این ترکیبات در محیط‌های آبی باعث القا تنش اکسیداتیو و تغییرات فیزیولوژیک در آبزیان شده و حیات آنان را تهدید می‌کند. در پژوهش حاضر تأثیر غلظت‌های 0، 10 ، 20، 30 و 40 میلی‌گرم در لیتر از سورفاکتانت آنیونی آلکیل بنزن سولفونات خطی به مدت 7 روز بر پراکسیداسیون لیپیدها، فعالیت آنزیم کاتالاز، کاروتنوئید کل، محتوای فنلی، پرولین آزاد، غلظت کلروفیل کل و شاخص پایداری غشا در گیاه آبزی Lemna minor مورد بررسی قرار گرفت. مقادیر کلروفیل کل و کارتنووئید با افزایش غلظت سورفاکتانت کاهش یافت. بیشترین مقدار فنل کل و پرولین آزاد به ترتیب در 
غلظت¬های 20 و 40 میلی‌گرم در لیتر سورفاکتانت مشاهده گردید. همچنین با افزایش غلظت سورفاکتانت، شدت فعالیت آنزیم کاتالاز و پراکسیداسیون لیپیدها افزایش یافت و کمینه شاخص پایداری غشا در گیاهان تیمار شده با غلظت 40 میلی‌گرم در لیتر سورفاکتانت مشاهده شد. نتایج نشان داد که غلظت های بیش از 20 میلی‌گرم در لیتر سورفاکتانت به طور معنی‌داری باعث ایجاد سمیت در گیاه لمنا می¬شود. 
متن کامل [PDF 597 kb]   (593 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
انتشار: 1398/10/1

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.