Journal of Aquatic Ecology
مجله بوم شناسی آبزیان
J. Aqua. Eco
Basic Sciences
http://jae.hormozgan.ac.ir
1
admin
2322-2751
2980-9355
8
7
14
8888
13
fa
jalali
1398
1
1
gregorian
2019
4
1
8
4
online
1
fulltext
fa
اثر سطوح متفاوت نانوذرات آهن صفر ظرفیتی جیره بر رشد، کیفیت لاشه و شاخصهای بیوشیمیایی بچه ماهی کپور معمولی (Cyprinus carpio)
The effect of different dietary zero-valent iron nanoparticles levels on growth, carcass quality and biochemical indices of common carp (Cyprinus carpio) fingerlings
تخصصي
Special
پژوهشي
Research
<p dir="RTL">این مطالعه با هدف بررسی افزودن غلظتهای متفاوت نانوذرات آهن صفر ظرفیتی به جیره غذایی و تأثیر آن بر رشد، کیفیت لاشه و شاخصهای بیوشیمیایی خون در بچه ماهی انگشت قد کپور معمولی انجام شد. به این منظور 150 عدد ماهی با وزن متوسط اولیه 10/0 ± 14/6 گرم به مدت 8 هفته با جیره¬های حاوی صفر، 50، 100، 150 وmg/kg 200 نانوذرات آهن صفر ظرفیتی تغذیه شدند. بر طبق نتایج، مقادیر شاخص¬های وزن نهایی، وزن به دست آمده، طول نهایی، نرخ رشد ویژه، درصد افزایش وزن بدن، درصد رشد روزانه، کارایی غذا و کارایی پروتئین و چربی در تیمارmg/kg 150 نانوذره آهن اختلاف معنی¬داری را با سایر تیمارها نشان دادند (05/0>P). شاخص کبدی در تیمار صفر دارای بیشترین مقدار بود (05/0>P). در آنالیز لاشه، اختلاف بین تیمارها در شاخص¬های رطوبت، خاکستر و پروتئین معنیدار نبود (05/0<p)،>P). پروتئین پلاسما در تیمارmg/kg 150 و آلکالاین فسفاتاز پلاسما در تیمارmg/kg 50 دارای بیشترین مقدار بودند (05/0>P). اختلاف معنی¬داری بین تیمارها در مقدار گلوکز پلاسما مشاهده نشد (05/0<p).> </p).></p)،></p>
The aim of this study was to assess the effects of different doses of zero-valent iron nanoparticles in the diet of common carp fingerling on growth performance, proximate composition, and biochemical blood parameters. For this purpose, 150 fish with an average initial weight of 6.14 ± 0.10 g were fed on the experimental diets for 8 weeks. The diets contained 0, 50, 100, 150 and 200 mg/kg zero-valent iron nanoparticles. Based on the results, fish were fed the diet supplemented with 150 mg/kg zero-valent iron nanoparticles displayed significant difference in final weight, weight gain, final length, specific growth rate, body weight increase, average daily growth, feed efficiency, protein efficiency ratio and lipid efficiency ratio (P<0.05). The hepatosomatic index was the highest in the NI<sub>0</sub> treatment (P<0.05). Dietary nano-iron had no effects on proximate composition (moisture, ash, and protein) of common carp fed different diets (P>0.05), whereas the fat content of fish fed by 50 mg/kg zero-valent iron nanoparticles was significantly higher compared to other experimental diets (P<0.05). Fish fed by 150 mg/kg zero-valent iron nanoparticles showed significantly higher total protein, but the highest alkaline phosphatase activity in plasma was found in fish fed 50 mg/kg zero-valent iron nanoparticles (P<0.05). No significant differences were observed in glucose content among different groups (P>0.05). Based on the results, 150 mg/kg zero-valent iron nanoparticles in the diet has more influence than larger scales due to the increased surface to volume ratio and can be recommended in diet of common carp fingerlings. <span dir="RTL"></span><p></p>
آنالیز لاشه, رشد, شاخصهای پلاسما, کپور معمولی, نانوذرات آهن
Carcass analysis, Common carp, Growth, Plasma indices, Zero-valent iron
50
64
http://jae.hormozgan.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-82-8&slc_lang=fa&sid=1
Komeil
Gholizadeh
کمیل
قلی زاده اصلی
komeil0181@gmail.com
10031947532846009842
10031947532846009842
No
Fisheries Department, Faculty of Natural Resources, University of Guilan, Sowmeh Sara, Guilan
گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه گیلان، صومعه سرا، گیلان
Majidreza
Khoshkholgh
مجیدرضا
خوش خلق
majidreza@guilan.ac.ir
10031947532846009843
10031947532846009843
No
Fisheries Department, Faculty of Natural Resources, University of Guilan, Sowmeh Sara, Guilan
گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه گیلان، صومعه سرا، گیلان
Bahram
Falahatkar
بهرام
فلاحتکار
falahatkar@guilan.ac.ir
10031947532846009844
10031947532846009844
Yes
Department of Marine Sciences, The Caspian Sea Basin Research Center, University of Guilan, Rasht, Guilan
گروه علوم دریایی، پژوهشکده حوضه آبی دریای خزر، دانشگاه گیلان، رشت، گیلان