Masoudian Z, Salehi Lisar S Y, Norastehnia A. Biological effects of surfactant-contaminated water on aquatic ecosystems: Effects on photosynthetic pigments and antioxidant defense systems of Lemna minor. J. Aqua. Eco 2019; 9 (3) :104-112
URL:
http://jae.hormozgan.ac.ir/article-1-759-fa.html
مسعودیان زهرا، صالحی لیسار سید یحیی، نورسته نیا اکبر. اثرات زیستی آبهای آلوده به سورفاکتانت بر اکوسیستمهای آبی: غلظتهای مؤثر بر رنگیزههای فتوسنتزی و سیستم دفاع آنتیاکسیدانی در Lemna minor. مجله بوم شناسی آبزیان. 1398; 9 (3) :104-112
URL: http://jae.hormozgan.ac.ir/article-1-759-fa.html
چکیده: (2935 مشاهده)
سورفاکتانتهای آنیونی با توجه به ویژگیهای مطلوبی که دارند به طور گسترده در بسیاری از زمینه های تکنولوژی و پژوهشی مورد استفاده قرار میگیرند و یکی از عوامل مهم در آلودگی منابع آب به شمار میروند. حضور غلظتهای بالای این ترکیبات در محیطهای آبی باعث القا تنش اکسیداتیو و تغییرات فیزیولوژیک در آبزیان شده و حیات آنان را تهدید میکند. در پژوهش حاضر تأثیر غلظتهای 0، 10 ، 20، 30 و 40 میلیگرم در لیتر از سورفاکتانت آنیونی آلکیل بنزن سولفونات خطی به مدت 7 روز بر پراکسیداسیون لیپیدها، فعالیت آنزیم کاتالاز، کاروتنوئید کل، محتوای فنلی، پرولین آزاد، غلظت کلروفیل کل و شاخص پایداری غشا در گیاه آبزی Lemna minor مورد بررسی قرار گرفت. مقادیر کلروفیل کل و کارتنووئید با افزایش غلظت سورفاکتانت کاهش یافت. بیشترین مقدار فنل کل و پرولین آزاد به ترتیب در
غلظت¬های 20 و 40 میلیگرم در لیتر سورفاکتانت مشاهده گردید. همچنین با افزایش غلظت سورفاکتانت، شدت فعالیت آنزیم کاتالاز و پراکسیداسیون لیپیدها افزایش یافت و کمینه شاخص پایداری غشا در گیاهان تیمار شده با غلظت 40 میلیگرم در لیتر سورفاکتانت مشاهده شد. نتایج نشان داد که غلظت های بیش از 20 میلیگرم در لیتر سورفاکتانت به طور معنیداری باعث ایجاد سمیت در گیاه لمنا می¬شود.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تخصصي انتشار: 1398/10/1