جستجو در مقالات منتشر شده


۹ نتیجه برای آرمان

میترا آرمان، حسین ریاحی، علی سنبلی،
دوره ۳، شماره ۲ - ( پاییز ۱۳۹۲ )
چکیده

مطالعه حاضر به بررسی فلوریستیکی و اکولوژیکی جلبک‌های سبزآبی میکروسکوپی چشمه‌های آب گرم واقع در مرکز استان هرمزگان شامل گنو، خورگو و حاجی آباد پرداخته است. نمونه برداری بر اساس شرایط منابع آبی مورد مطالعه انجام و آنالیز فیزیکوشیمیایی آب این چشمه ها به علت تاثیری که روی ترکیب گونه ای می‌گذارد صورت پذیرفت، نمونه ها در طیف‌های مختلف حرارتی جمع آوری شده و بخشی با استفاده از فرمالین ۴% تثبیت و بخش دیگر به منظور جداسازی و تهیه کشت خالص در یخچال نگهداری شد. برای شناسایی جلبک‌های سبز– آبی نمونه برداری شده، از کلیدهای شناسایی معتبر و همچنین از جدیدترین مقالات مورفولوژیک مرتبط به این شاخه از جلبک ها استفاده گردید. به منظور شناسایی، ابتدا صفات کلیدی و تعیین کننده مربوط به هر جنس مشخص و سپس شناسایی بر مبنای این صفات انجام شد. برای خالص سازی جلبک‌ها از روش کشت‌های متناوب استفاده گردید. بیشترین تنوع فلور جلبکی در چشمه آب گرم حاجی آباد به دلیل پایین بودن درجه حرارت نسبت به سایر چشمه‌ها مشاهده شد و در مقابل چشمه آب گرم خورگو به دلیل شرایط محیطی نامساعد کمترین میزان تنوع جلبکی را دارا بود. در هریک از چشمه‌ها نیز بالاترین میزان تنوع در حرارت‌های پایین‌تر مشاهده شد. ضمناً گونه‌های Jaaginema angustissimum، Jaaginema pseudogeminatum و Jaaginema geminatum در تمام چشمه‌ها و در همه شرایط دمایی حضور داشتند.
میترا آرمان، حسین ریاحی، فاطمه حیدری، علی سنبلی،
دوره ۳، شماره ۳ - ( زمستان ۱۳۹۲ )
چکیده

سیانوباکتری‌ها یا جلبک‌های سبز- آبی یکی از متنوع‌ترین گروه‌های پروکاریوتی فتوسنتزی گرم منفی هستند که در سرتاسر کره زمین پراکنش دارند. آنها تولید کننده انواع گوناگونی از متابولیت‌های ثانویه با تاثیرات بیولوژیکی متنوع هستند. در این تحقیق عصاره‌های مختلفی از سیانوباکتری‌های جدا شده از چشمه آب گرم گنو در بندرعباس علیه برخی از باکتری‌های گرم مثبت و منفی و مخمرها به منظور شناسایی فعالیت ضد میکروبی و ضد قارچی مورد بررسی قرار گرفت. به این منظور عصاره متانولی استخراجی از ۷ سیانوباکتری Oscillatoria subbrevis، O. tenuis، O. limentica، O. limentica، O. angusta، O. articulate، Synechocystis aquatilis، Synechoccous cerdorum علیه ۵ باکتری گرم مثبت، سه باکتری گرم منفی و ۲ قارچ مخمری مورد مطالعه قرار گرفت. نتایج این تحقیق نشان می‌دهد که عصاره متانولی خواص ضد میکروبی قوی علیه باکتری‌های گرم مثبت به ویژه Bacillus subtilis B. pumulis دارد و همچنین تاثیرات متوسطی علیه باکتریهای گرم منفی به ویژه Escherichia coli و ضد قارچ به ویژه S. cerevisiae دارند.
میترا آرمان، حسین ریاحی، علی سنبلی،
دوره ۴، شماره ۴ - ( بهار ۱۳۹۴ )
چکیده

مطالعه حاضر به بررسی فلوریستیکی و اکولوژیکی جلبک‌های سبزآبی چشمه آب گرم چاه احمد واقع در استان هرمزگان پرداخته است. آنالیز فیزیکوشیمیایی آب این چشمه نیز به علت تأثیری که بر روی ترکیب گونه‌ای می‌گذارد انجام گرفت. نمونه‌ها در شیب‌های مختلف دما جمع آوری شده و با استفاده از فرمالین ۴% تثبیت شدند. برای شناسایی جلبک‌های سبز- آبی موجود در توده‌های نمونه برداری شده از کلیدهای شناسایی معتبر و نیز جدیدترین مقالات مورفولوژیک مرتبط به این شاخه از جلبک ها استفاده شد. به منظور شناسایی، ابتدا صفات رویشی و زایشی کلیدی و تعیین کننده مربوط به هر جنس مانند شکل، رنگ و اندازه سلول، کلنی، تال و تریکوم، شکل، اندازه و رنگ سلول‌های رویشی، شکل سلول رأسی، وجود غلاف و سایر خصوصیات مورفولوژیک مشخص شد. بیشترین تنوع فلور جلبکی در این چشمه در دماهای پایین مشاهده گردید. از میان گونه‌های مشاهده شده گونه‌های Jaaginema angustissimum،Jaaginema pseudogeminatum و Jaaginema geminatum در همه شرایط دمایی در این چشمه‌ حضور داشتند. جهت یافتن ارتباط بین فاکتورهای فیزیکوشیمیایی محیط با پراکنش گونه‌ها آنالیز CCA انجام گرفت و مشخص شد که عواملی مانند pH، DO ، دما و عناصری مانند Na ، K، Ca و ترکیباتی مانند No۳، So۴، و Po۴با پراکنش گونه‌ها مرتبط می‌باشند.
میترا آرمان، سولماز سلیمانی، زهرا زارعی، جلوه سهرابی پور، مصطفی اسدزاده،
دوره ۵، شماره ۲ - ( پاییز ۱۳۹۴ )
چکیده

هدف از این مطالعه بررسی خواص ضدباکتریایی ماکروجلبک‌های مورد مطالعه می‌باشد. در مطالعه آزمایشگاهی، عصاره‌های جلبک‌ها با استفاده از سه حلال ان- هگزان، اتیل‌استات و متانول جدا شد. فعالیت ضدباکتریایی عصاره‌ها با استفاده از ۷ باکتری به روش انتشار دیسک انجام گرفت. نتایج نشان داد که جلبک‌های Ulva linza و Ulva intestinalis دارای اثر ضدباکتریایی بیش‌تری علیه باکتری‌های گرم مثبت به‌ ویژه Bacillus subtilis می‌باشند. همچنین، عصاره‌های اتیل‌استاتی و ان- هگزانی تمام ماکروجلبک‌های مورد آزمایش دارای خاصیت ضدباکتریایی قابل ملاحظه‌ای بودند. یافته‌های مطالعه حاضر نشان داد که جلبک‌های سبز نسبت به جلبک‌های قهوه‌ای و قرمز از اثرات ضدباکتریایی قوی‌تری برخوردار هستند.


میترا آرمان،
دوره ۶، شماره ۲ - ( پاییز ۱۳۹۵ )
چکیده

هدف از این مطالعه بررسی خواص ضدباکتریایی عصاره¬های سه گونه جلبک قهوه ای Padina pavonica, Colpomenia sinuosa و Cystoseira myrica بود که با استفاده از حلال‌های اتیل¬استات و متانول استخراج شد. فعالیت ضدباکتریایی عصاره¬ها با استفاده از ۱۰ باکتری به روش انتشار دیسک انجام گرفت. طبق نتایج به ¬دست آمده سه باکتری K. pneumoniae،  P. aeruginosa و  C. albicans بیشترین مقاومت را روی هر دو نوع عصاره ماکروجلبکها از خود نشان دادند و باکتری S. cerevisiae نیز از مقاومت بالایی برخوردار بود. از طرفی، بیشترین حساسیت را به ترتیب باکتریهای B. pumulis،
S. epidermidis و B. subtilis بر روی عصاره متانولی گونه Colpomenia sinuosa از خود نشان دادند. همچنین باکتریهای E. coli ، S. epidermidis و B. Pumulis نسبت به عصاره متانولی گونه Cystoseira myrica و باکتری E.  Coli به عصاره متانولی گونه Colpomenia sinuosa حساسیت بالایی نشان دادند. در بین باکتریهای مورد استفاده در این تحقیق نیز باکتری S. epidermidis و B. pumulis نسبت به عصاره اتیل استاتی گونه جلبکی Colpomenia sinuosa حساسیت بالایی نشان دادند. اما در مجموع، حساسیت باکتری ها نسبت به عصاره متانولی بیشتر بود.


سولماز سلیمانی، کیانا پیریان، زهرا زارعی جلیانی، آرمان میترا، مرتضی یوسف زادی،
دوره ۷، شماره ۳ - ( زمستان ۱۳۹۶ ۱۳۹۶ )
چکیده

جلبک‌های دریایی به عنوان تولیدکنندگان ترکیبات زیستی مختلف شناخته شده¬اند که می¬توانند در صنعت داروسازی مورد استفاده قرارگیرند. هدف از این مطالعه بررسی فعالیت آنتی‌اکسیدانی، آنتی‌باکتریال و همچنین بررسی میزان سمیت سلولی عصاره‌های جلبک‌های منتخب، شامل Sargassum angustifolium، Cystoseria myrica (جلبک قهوه‌ای) و Acanthophora muscoides، Chondrophycus papillosus (جلبک قرمز) می‌باشد. نتایج نشان داد که عصاره ان- هگزانی جلبک قهوه‌ای Sargassum angustifolium دارای سمیت بالایی علیه Artemia franciscana می‌باشد. به علاوه، عصاره‌های اتیل‌استاتی و ان-هگزانی جلبک قهوه‌ای Sargassum angustifolium به ترتیب توانایی احیاکنندگی و ظرفیت آنتی‌اکسیدانی کل بالایی را نشان دادند. همچنین، عصاره‌های جلبکی مورد مطالعه، بیشترین اثر آنتی‌باکتریال را در مقابل باکتری‌های گرم مثبت Bacillus subtilis و Staphylococcus aureus  نشان دادند. این مطالعه نشان داد که جلبک‌های منتخب از خلیج‌فارس دارای اثرات بالقوه فعالیت آنتی‌باکتریال، آنتی‌اکسیدان و سمیت سلولی می¬باشند. بنابراین می‌توان جلبک‌های مورد مطالعه را به عنوان کاندیدهای مناسب برای صنعت داروسازی معرفی کرد.
احمد زاهری، نیما بهادر، مرتضی یوسف زادی، میترا آرمان،
دوره ۱۰، شماره ۲ - ( پاییز ۱۳۹۹ )
چکیده

تغییرات اقلیمی و مداخلات انسانی موجب روند فزاینده وقوع شکوفایی سیانوباکتریایی مضر در اکوسیستم‌های مانگرو گردیده که می‌تواند به عنوان یک تهدید برای حیات گونه‌های گیاهی و جانوری موجود در این اکوسیستم ارزیابی گردد. مطالعه حاضر با هدف ارزیابی الگوی تنوع زیستی جمعیت‌های سیانوباکتری‌های ساکن در جنگل‌های مانگرو خور خوران و بررسی سمیت سیانوتوکسین‌های استخراج شده بر لارو میگو بود. نتایج جداسازی باکتری‌ها از ۳ ایستگاه نمونه‌برداری آب و رسوب با استفاده از روش‌های مبتنی بر کشت منجر به جداسازی ۱۵۰ جدایه گردید. الگوی تنوع زیستی سیانوباکتری‌ها بر اساس شناسایی مورفولوژیک، حضور ۵ جنس غالب متمایز شامل Phormidium،Spirulina ،Oscillatoria ، Microcystis و Anabaena را تأیید نمود. سیانوتوکسین‌های استخراج شده از بیومس سویه‌های A۲، A۷ و C۱۴ دارای سمیتی با LC۵۰ به ترتیب معادل ۲/۱۷۳، ۱/۲۸۳ و ۲۰۹ میکروگرم بر میلی‌لیتر در مقابل آرتمیا بودند. LC۵۰ این توکسین‌ها در مقابل لارو میگو به ترتیب معادل ۳/۳۱۰، ۳/۲۹۹ و ۱/۲۳۴ میکروگرم بر میلی‌لیتر ثبت شد. نتایج ارائه شده بیانگر وجود تنوع بالایی از سیانوباکتری‌ها و حضور سویه‌های توکسیژنیک در منطقه مورد بررسی بود. از این‌رو اجرای برنامه‌های پایش مستمر در زیستگاه‌های مانگرو به‌ ویژه اکوسیستم حفاظت شده خور خوران پیشنهاد می‌گردد.
مریم نگهبان، میترا آرمان، مجتبی نادری، مصطفی علی نقی زاده، فاطمه پیشه ورزاد،
دوره ۱۱، شماره ۴ - ( بهار ۱۴۰۱ )
چکیده

سرطان خون یکی از مهمترین بیماری‌هایی است که بشر بـا آن درگیر می‌باشد. از این‌رو بررسی عوامل مؤثر به منظور کنترل آن بســیار حــائز اهمیــت اســت. این تحقیق اثر سمیت سلولی عصاره‌های ان هگزان، دی اتیل اتر و متانول استخراج شده از جلبک Padina tenuis  را روی رده‌ی سلولی سرطان خون مورد بررسی قرار داد. بدین منظور عصاره‌های مورد نظر با استفاده از روتاری از جلبک Padina tenuis  جمع‌آوری شده از سواحل صخره‌ای نمکدان واقع در جزیره قشم تهیه شد. رده سلولی سرطانی خون انسان در محیط کشت RPMI همراه ۱۰ درصد سرم جنین گاوی کشت شد. اثر سمیت سلولی غلظت‌های مختلف جلبک شامل ۱۰، ۳۰، ۷۵، ۱۵۰، ۳۰۰، ۵۰۰ میکروگرم بر میلی‌لیتر با روش  MTT سنجش شد. عصاره ان‌ هگزان در غلظت ۲۵۸ میکروگرم بر میلی‌لیتر، عصاره دی اتیل اتر در غلظت ۹۰ میکروگرم بر میلی‌لیتر و عصاره متانولی در غلظت ۱۲۲ میکروگرم بر میلی‌لیتر توان ممانعت از تکثیر سلول‌های سرطان خون انسان در محیط آزمایشگاهی را داشتند. همچنین با افزایش غلظت عصاره‌ها، درصد فعالیت متابولیک سلول سرطانی کم شد. نتایج حاکی از تفاوت معنی‌دار تأثیر حلال‌های مختلف مقابل سلول‌های سرطانی خون در سطح معنی‌داری ۹۵ درصد بود.
مهدیه امیری نژاد، مرتضی یوسف زادی، میترا آرمان، مهسا رحیم زاده،
دوره ۱۴، شماره ۲ - ( تابستان ۱۴۰۳ )
چکیده

چرخه زندگی بارناکل ها به طور معمول شامل دو مرحله می¬باشد: مرحله لاروی با شنای آزاد و مرحله ثابت. مرحله لاروی آنها دارای ۶ مرحله ناپلیوسی می باشد.با توجه به اینکه اسانس¬های گیاهی در مطالعات قبل خاصیت ضد جلبکی از خود نشان دادند در این مطالعه به بررسی سمیت این اسانس بر روی مراحل مختلف لاروی بارناکل  گونه ی Amphibalanus amphitrite پرداخته شد زیرا که نباید اثر منفی بر روی زنجیره غذایی داشته باشند.  همچنین به منظور ارزیابی اثرات سمیت اسانس آویشن شیرازی با نام علمی  Zataria multiflora بر روی مراحل مختلف لارو بارناکل به عنوان  مدل مطالعه پرداخته شد. این تست براساس تعیین LC۵۰ در یک دوره ۲۴ ساعته بر روی مراحل مختلف لاروی بارناکل  انجام شد به این ترتیب که در پلیت¬های ۲۴ خانه¬ای  از هر استوک ۶ غلظت ۵۰، ۲۵، ۱۲/۵، ۶/۲۵، ۳/۱۲۵، ۱/۵ میکرو گرم در میلی¬ لیتر  تهیه گردید سپس به هر چاهک ۱ میلی لیتر آب دریا و۱۰ عدد لارو بارناکل  اضافه و تعداد مرده ها و زنده ها  توسط لوپ  نتایج بدست آمده نشان داد که µg/ml ۱۴/۹۸۱LC۵۰:  در مرحله ۶ ناپلیوسی و  µg/ ۳۶/۹۱ LC۵۰: در مرحله ۲ لاروی دارای تفاوت معنا داری است. همچنین این اسانس  گیاهی در غلظتهای بالاتر از g/mlµ ۲۰ اثر سمیت بر لارو بارناکل را نشان داد. کارواکرول بعنوان ترکیب اصلی سازنده اسانس از فعالیت بیولوژیکی قابل توجهی برخوردار است. همچنین اسانس آویشن شیرازی با داشتن ترکیبات  مختلف از جمله فنولیک، ترپنوئیدها و آلکالوئیدها  میتواند در  غلظتهای پایین  در توسعه کاربردی و زیست سازگار با اهداف بوم مدیریتی  پیشگام باشد.



صفحه ۱ از ۱     

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به بوم‌شناسی آبزیان می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 All Rights Reserved | Journal of Aquatic Ecology

Designed & Developed by : Yektaweb

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons — Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0)