جستجو در مقالات منتشر شده


۳ نتیجه برای جولاده رودبار

آرش جولاده رودبار، حسین رحمانی، صابر وطن دوست، مجتبی نجفی، قدرت رحیمی،
دوره ۵، شماره ۲ - ( پاییز ۱۳۹۴ )
چکیده


در پاییز سال ۱۳۹۲ مطالعه‌ای با هدف بازنگری آرایه شناسی توصیف چهار گونه از جنس آلبرنویید با استفاده از صفات ریختی انجام شد. به این منظور نمونه های Alburnoides eichwaldii از رودخانه سیاه‌رود، نمونه های Alburnoides idignensis و Alburnoides nicolausi از محل تیپ ارائه شده توسط Bogutskaya و Coad (۲۰۰۹) و نمونه Alburnoides namaki از رودخانه قره چای (حوزه آبریز نمک) به وسیله الکتروشوکر صید شد. ۳۳ صفت ریخت‌سنجی مطلق به وسیله کولیس دیجیتال اندازه‌گیری و پنج صفت شمارشی به وسیله لوپ چشمی شمرده و ۲۴ صفت ریخت سنجی نسبی با تقسیم صفات ریخت سنجی مطلق بر طول استاندارد و طول سر محاسبه شد. صفات ریخت‌سنجی مطلق قبل از تجزیه‌ و تحلیل به جهت کاهش خطای حاصل از اندازه ناهمسان نمونه ها به وسیله فرمول Beacham (۱۹۸۵) استاندارد شدند. جهت اعتبارسنجی ریختی بین چهار گونه ذکر شده، صفات ریخت سنجی‌ مطلق استاندارد شده، ریخت‌سنجی ‌نسبی و شمارشی به دست آمده، تحت تحلیل مؤلفه‌های اصلی (PCA)، متغیرهای کانونی (MANOVA/CVA) و تجزیه خوشه ای (Cluster) قرار گرفتند. با توجه به نتایج به دست آمده هم‌پوشانی بسیار بالایی در صفات ریخت شناختی گونه های مورد مطالعه دیده شد و تقریباً تفکیک سه گونه A. namaki، A. idignensis و A. nicolausi به وسیله کلید شناسایی ارائه شده توسط Bogutskaya و Coad (۲۰۰۹) به دلیل هم‌پوشانی بسیار بالا در اغلب صفات مورد مطالعه غیرممکن بود.


آرش جولاده رودبار، صابر وطن دوست، زینب عبدالله پور، سارا جعفری کناری،
دوره ۵، شماره ۴ - ( بهار ۱۳۹۵ )
چکیده

در تابستان سال ۱۳۹۳ مطالعه¬ای با هدف بررسی ویژگی های ریختی گونه¬های جنس Paracobitis در حوضه آبریز سیستان صورت گرفت. به این منظور ۶۰ نمونه به صورت تصادفی، از قسمت¬‌های مختلف دریاچه های چاه نیمه (زابل، سیستان و بلوچستان) به ‌وسیله تور گوشگیر صید، در محلول فرمالین تثبیت و برای بررسی به آزمایشگاه منتقل شد. ۳۷ صفت ریخت¬سنجی مطلق به وسیله کولیس دیجیتال اندازه‌گیری و شش صفت شمارشی به وسیله لوپ چشمی شمرده شد. همچنین ۳۴ صفت ریخت سنجی نسبی با تقسیم صفات ریخت سنجی مطلق بر طول استاندارد و طول سر محاسبه گردید. جهت مقایسه ریختی نمونه ها، صفات ریخت سنجی¬ (مطلق و ¬نسبی) و شمارشی به دست آمده، تحت تحلیل مؤلفه‌های اصلی و متغیرهای کانونی قرار گرفتند. با توجه به نتایج به دست آمده حضور دو گونه P. vignai و P. rhadinaea در مناطق مورد مطالعه تایید گردید و طول سبیلک اول، وجود فلس و یا عدم وجود آن، اندازه دهان، تعداد شعاع باله سینه ای به عنوان صفات ریختی مناسب جهت تفکیک این دو گونه ارائه گردید. همچنین به نظر می رسد علاوه بر دو گونه ذکر شده فرم ریختی متفاوتی نیز در بین نمونه ها حضور دارد. بنابراین برای  نتیجه گیری بهتر و دقیق¬تر استفاده از نشانگرهای مولکولی پیشنهاد گردید.


آرش جولاده رودبار، دکتر حمید فرهمند، دکتر امیر عابدعلم دوست، دکتر باقز مجازی امیری، دکتر سهیل ایگدری،
دوره ۱۱، شماره ۴ - ( بهار ۱۴۰۱ )
چکیده

اخیراً زردپر سرمخروطی Luciobarbus conocephalus از رودخانه هریرود برای اولین بار گزارش شده است اما در مورد اعتبار این گونه در بین محققان شک و تردید وجود دارد. برخی آن را به عنوان زیرگونه و برخی دیگر آن را به عنوان مترادف زردپر سر بزرگ L. capito می¬دانند. بنابراین مطالعه حاضر به منظور بررسی جایگاه تبارشناسی و اعتبارسنجی این گونه انجام شد. بدین منظور نمونه‌های منتسب به این گونه از رودخانه هریرود (حدفاصل پایین دست سد دوستی و پل خاتون) صید شدند. ژن سیتوکروم بی Cytb برای دو نمونه توالی¬یابی شد. با استفاده از توالی¬های حاصله و دیگر توالی¬های موجود در بانک ژن NCBI از اعضای این جنس، درخت¬های تبارشناسی به روش inference Bayesian و تخمین Maximum likelihood ترسیم شد. با توجه به نتایج به دست آمده، زردپر سرمخروطی گونه مجزا و معتبر از L. capito است. زردپر سرمخروطی در درخت¬های تبارشناسی ترسیم شده در خوشه مجزا از L. capito با پشتیبانی بالا قرار گرفت، همچنین نتایج همردیفی ژن Cytb این گونه نیز، در ۱۱ جایگاه منحصر به فرد باL. capito  تفاوت نشان داد. علاوه بر این میانگین فاصله ژنتیکی K۲P برای دو گونه زردپر سرمخروطی و زردپر سربزرگ در حدود ۳/۱ درصد به دست آمد که به نظر می¬رسد برای گونه¬های معتبر در جنس Luciobarbus فاصله¬ای پذیرفته شده است. 

صفحه ۱ از ۱     

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به بوم‌شناسی آبزیان می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 All Rights Reserved | Journal of Aquatic Ecology

Designed & Developed by : Yektaweb

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons — Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0)