۳ نتیجه برای پیکان حیرتی
پرستو رزم آرا، سالار درافشان، فاطمه پیکان حیرتی، مجید طالبی، مهدی رنجبر،
دوره ۳، شماره ۳ - ( زمستان ۱۳۹۲ )
چکیده
در عصر کنونی نانوذراتنقره به دلیل خاصیت ضدمیکروبی کاربردهای گستردهای دارند. هدف از این تحقیق ارزیابی اثرات محتمل نانوذراتنقره و مقایسه آن با یون نقره بر بافت آبشش گربهماهی رنگین-کمان است. هشتاد و پنج قطعه گربهماهی رنگینکمان ( ۲۶/۰ ± ۱۲ گرم و ۴۶/۰ ± ۷/۱۰ سانتیمتر) به طور تصادفی در ۵ آکواریوم با حجم کلی ۱۰۰ لیتر منتقل شدند. آزمایش در ۵ تیمار شامل: غلظت-های
µg/L ۱ نانوذراتنقره، µg/L۱ نیترات نقره، µg/L۲۰ نانوذرات نقره، µg/L۲۰ نیترات نقره و گروه شاهد به مدت ۱۰ روز اجرا شد. در پایان آزمایش، بافت آبشش به منظور مطالعات آسیبشناسی بافتی مورد ارزیابی قرار گرفت. انواع آسیبهای بافتی شامل هایپرپلازی رشته و تیغه ثانویه، کوتاه شدن و حلقهای شدن تیغههای ثانویه در بافت آبشش ماهیان مورد مطالعه مشاهده شد. میزان آسیب وارده به بافت آبشش با استفاده از شاخص اندام، کمیسازی شد. میزان عددی شاخص در محدوده ۶۶/۱۱- ۳۳/۱ قرار داشت. از منظر کمی، به ترتیب بیشترین و کمترین آسیب در بافت آبشش ماهیان تیمار شده با غلظت بالای نیترات نقره و گروه شاهد مشاهده شد. نتایج نشان داد که اگرچه هر دو ترکیب کلوئید نانوذرات نقره و نیترات نقره در آب منجر به افزایش آسیب بافتی در آبشش گربهماهی رنگینکمان میشود، اما در مقادیر برابر، میزان آسیب متاثر از نیترات نقره به مراتب بیشتر است (۰۵/۰>p).
میثم راکی، فاطمه پیکان حیرتی، سالار درافشان،
دوره ۵، شماره ۳ - ( زمستان ۱۳۹۴ )
چکیده
اثر غلظت¬های مختلف نانوذرات نقره و نیترات¬نقره بر برخی شاخص¬های خون¬شناسی عروس¬ماهی زایندهرود (Petroleuciscus esfahani) بررسی شد. به این منظور ۱۰۰ قطعه عروس¬ماهی زاینده¬رود (میانگین وزن ۲۶/۴±۱/۳ گرم) در ۵ گروه آزمایشی شامل غلظت¬های ۱ یا µg/L۲۵ از نانوذرات نقره و یا نیترات نقره و یک گروه شاهد به مدت ۱۰ روز در معرض قرار گرفتند. در پایان، شاخص¬های اولیه خونشناسی شامل تعداد گلبول قرمز، گلبول سفید، هماتوکریت و هموگلوبین و ثانویه نظیر محتوای هموگلوبین گلبولی MCH و اندازه حجمی گلبول MCV بررسی شد. نتایج نشان داد که در معرض-گذاری ماهیان با ترکیبات مختلف منجر به ایجاد تفاوت معنی¬داری در شاخص¬های اولیه و ثانویه خون-شناسی می¬شود. بیشترین میزان هماتوکریت (۰۹/۳±۷۵/۴۷ %) و هموگلوبین (۹۳/۰±۶/۱۵ گرم در دسی¬لیتر) در غلظت µg/L۲۵ نیترات¬نقره مشاهده شد (p<۰/۰۵). تعداد گلبول قرمز در غلظت µg/L۲۵ کلوئید نانوذرات نقره کاهش معنی¬داری نسبت به گروه شاهد نشان داد (p<۰/۰۵). به ¬جز در غلظت متوسط هموگلوبین گلبولی (MCHC)، در سایر فاکتورهای ثانویه خون¬شناسی تفاوت معنی¬¬داری با گروه شاهد مشاهده شد (p<۰/۰۵). نتایج کلی بیانگر اثر مخرب کلوئید نانوذرات نقره و نیترات نقره محلول در آب بر شاخص¬های خون¬شناسی عروس¬ماهی زاینده¬رود بود. این اطلاعات می¬تواند جهت درک بهتر اثرات نانوذرات در اکوسیستم¬های آبی مورد استفاده قرار گیرد.
امین مخلص ابادی فراهانی، سالار درافشان، فاطمه پیکان حیرتی،
دوره ۹، شماره ۳ - ( زمستان ۱۳۹۸ )
چکیده
هدف از این مطالعه بهبود شاخصهای خونشناسی ماهی پرت خونی (Cichlasoma synspilum ♀ × Cichlasoma citrinellum ♂) در مواجه با تنش نانوذرات نقره بود. تعداد ۲۰۰ قطعه ماهی پرت (Parrot Fish) (میانگین وزنی۲/۶± ۵/۲۵ گرم) در سه تیمار، شاهد (جیره پایه)، جیره غنی شده با آستاگزانتین و جیره غنی شده با آستاگزانتین و نمک صفراوی با سه تکرار به مدت ۹۰ روز تغذیه شدند و سپس به مدت پنج روز در معرض μg/L۲۵۰ نانوذرات نقره محلول در آب قرار گرفتند. خونگیری در زمان قبل و بعد از تنش نانونقره صورت گرفت. در پایان دوره تغذیه، هیچیک از شاخصهای خونشناسی به جز تعداد گلبولهای سفید که در اثر تغذیه با جیرههای حاوی آستاگزانتین بهتنهایی یا در تلفیق با نمک صفراوی، بهطور معناداری افزایشیافته بود (P<۰,۰۵)، تحت تأثیر تیمارهای تغذیهای قرار نگرفتند (P>۰.۰۵). پس از تنش نانوذرات نقره میزان هماتوکریت و هموگلوبین در همه تیمارها و تعداد گلبولهای سفید تنها در تیمار شاهد در مقایسه با قبل از تنش به طور معناداری کاهش یافت (P<۰.۰۵). نتایج نشان داد استفاده از آستاگزانتین و نمک صفراوی میتواند اثرات مخرب نانوذرات نقره محلول در آب را تعدیل نماید.