فاطمه شاه علیان، علیرضا صفاهیه، نگین سلامات، فاطمه موجودی، مصطفی زارع دوست،
دوره ۴، شماره ۱ - ( ۴-۱۳۹۳ )
چکیده
برای پاکسازی اکوسیستم های آبی از مواد نفتی نظیر ترکیبات آروماتیک چند حلقه ای استفاده از روشهای زیستی به دلیل هزینه کم و سازگاری با محیط زیست بیش از سایر روشها مورد توجه است. قابلیت پاکسازی با تولید بیوسورفاکتانت توسط میکروارگانیسمها افزایش می یابد. در این تحقیق مقایسه رشد و تولید بیوسورفاکتانت باکتریهای Pesudomonas aeruginosa و Pesudomonas putida که از نمونه رسوبات آلوده به نفت خورموسی جداسازی شده، بررسی گردید. جهت بررسی تولید بیوسورفاکتانت از سه تکنیک lysis Aagar، Drop collaps، Oil spread استفاده شد. نتایج نشان داد که هر دو گونه در محیط حاوی ۱۰، ۲۰ و ۳۰ میلی گرم بر لیتر آنتراسن از رشد خوبی برخوردار بودند ولی بیشترین میزان رشد در هر سه غلظت در باکتری P. aeruginosa با تولید بیوسورفاکتانت بیشتر نسبت به باکتری P. putida به دست آمد.
زهرا مسعودیان، سید یحیی صالحی لیسار، اکبر نورسته نیا،
دوره ۹، شماره ۳ - ( ۱۰-۱۳۹۸ )
چکیده
سورفاکتانتهای آنیونی با توجه به ویژگیهای مطلوبی که دارند به طور گسترده در بسیاری از زمینه های تکنولوژی و پژوهشی مورد استفاده قرار میگیرند و یکی از عوامل مهم در آلودگی منابع آب به شمار میروند. حضور غلظتهای بالای این ترکیبات در محیطهای آبی باعث القا تنش اکسیداتیو و تغییرات فیزیولوژیک در آبزیان شده و حیات آنان را تهدید میکند. در پژوهش حاضر تأثیر غلظتهای ۰، ۱۰ ، ۲۰، ۳۰ و ۴۰ میلیگرم در لیتر از سورفاکتانت آنیونی آلکیل بنزن سولفونات خطی به مدت ۷ روز بر پراکسیداسیون لیپیدها، فعالیت آنزیم کاتالاز، کاروتنوئید کل، محتوای فنلی، پرولین آزاد، غلظت کلروفیل کل و شاخص پایداری غشا در گیاه آبزی Lemna minor مورد بررسی قرار گرفت. مقادیر کلروفیل کل و کارتنووئید با افزایش غلظت سورفاکتانت کاهش یافت. بیشترین مقدار فنل کل و پرولین آزاد به ترتیب در
غلظت¬های ۲۰ و ۴۰ میلیگرم در لیتر سورفاکتانت مشاهده گردید. همچنین با افزایش غلظت سورفاکتانت، شدت فعالیت آنزیم کاتالاز و پراکسیداسیون لیپیدها افزایش یافت و کمینه شاخص پایداری غشا در گیاهان تیمار شده با غلظت ۴۰ میلیگرم در لیتر سورفاکتانت مشاهده شد. نتایج نشان داد که غلظت های بیش از ۲۰ میلیگرم در لیتر سورفاکتانت به طور معنیداری باعث ایجاد سمیت در گیاه لمنا می¬شود.